Auteur: Floris Wouterson
Sleep Performance

Zijn dromen bedrog?

Heb je je ook al afgevraagd hoe dat zit met je dromen? Zijn dromen bedrog? Of juist niet? Hoe zit dat eigenlijk met Marco Borsato? Heeft hij gelijk als hij zingt dat de meeste dromen bedrog zijn? Spoiler alert! Neen, Marco had er wel een gigantische hit mee te pakken, maar zijn stelling klopt niet. Lees waarom in deze blog post.

Dromen is belangrijk

Wist je dat we ongeveer een kwart van de nacht dromen? Dat betekent dat – als je acht uur slaapt – je een tweetal uur droomt. Dat is niet min! Je kan je voorstellen dat er op die tijd wel het één en ander de revue passeert. J In het begin van de nacht zijn dromen slechts een korte fase van ongeveer 8 minuutjes. Maar tegen het eind van de nacht duren dromen makkelijk 25 tot 30 minuten. Met andere woorden: dromen is belangrijk!

Waarom is dromen belangrijk?

Eigenlijk is dromen een schoonmaak van je hersenen. Hoezo? Wel, als je droomt, wordt wat in je kortetermijngeheugen overgeschreven naar je langtermijngeheugen. Het lijkt een detail, maar het is een essentieel proces om goed te functioneren én om beter te presteren. Je hersenen elke nacht zuiveren van ballast helpt je om te focussen.

Slaaptekort = minder gelegenheid tot dromen

Ik had het al eerder over de moordende effecten van slaaptekort. Dit is weer zoiets. Stel dat je stelselmatig een uur te weinig slaapt. Dat lijkt min of meer onschuldig, want wat is nu een uurtje? Maar dat uurtje legt wel een enorme druk op je REM slaap. En als er druk op je REM slaap komt ga je minder dromen en ook minder goed functioneren. Je merkt het aan alles: je kan je minder goed concentreren, je neemt moelijker beslissingen en je gaat over de gehele lijn merken dat je prestaties eronder gaan lijden.

Slapen is geen tijdverspilling!

Slapen is belangrijk, levensnoodzakelijk zelfs. Daarom vind ik het belangrijk dat we ons met zijn allen meer en beter bewust worden van het belang van slapen. Goed slapen laat je sneller en beter herstellen. Wie goed slaap is beter gefocust en voelt zich beter.

Hoe kan je beter slapen?

Soms zijn oplossingen eenvoudig, zeker in dit geval. Beter slapen doe je gewoon door op tijd naar bed te gaan. Ken je het boek ‘The sleep revolution’ van Ariana Huffington? Ik heb het al eens vermeld in een eerdere blog post. Het boek vertelt haar eigen verhaal over hoe ze uiteindelijk gecrasht is door te proberen zichzelf overeind te houden met pillen omdat ze te weinig sliep. Het boek omschrijft perfect wat slaaptekort met je doet. En ze geeft ook een schitterende tip om de zaken aan te pakken en beter te slapen: zet niet alleen een wekker om op te staan, maar ook om te gaan slapen. Hoe simplistisch het ook lijkt, zoiets helpt je echt om je eraan te herinneren dat het tijd is om naar bed te gaan.

Kortom, zorg ervoor dat je voldoende REM slaap krijgt. Door voldoende uren slaap ga je ook voldoende dromen en heeft je lichaam de tijd om je kortetermijngeheugen naar je langetermijngeheugen over te zetten. Doe je dat niet, dan komen er problemen. Zo blijven er ook te veel afvalstoffen en in hersenen zitten en is het sprongetje naar Parkinson en Alzheimer snel gemaakt. Wil je niet alleen nu beter presteren, maar ook gezond oud worden? Dan is het een prima idee om meer te gaan slapen!

SuperSlapen is het eerste Nederlandse boek over slapen dat aantoont dat slaap belangrijker is dan eten en bewegen samen! In SuperSlapen krijg je van Floris Wouterson een methode aangereikt zonder radicale veranderingen, maar kleine stapjes die grote effecten hebben.

Hier is een gratis voorproefje:
✓ Luisterboek (de 8 beste tips)
✓ Ebook (samenvatting)
✓ Key Points (voor je beste nachtrust ooit)

Download Gratis Sneak Preview SuperSlapen, het nieuwe boek van Floris Wouterson

Over de auteur

Floris Wouterson

Auteur van de bestseller Superslapen, het eerste Nederlandstalige boek met praktische lifestyle principes voor de beste nachtrust ooit.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

Business Athlete

Katja Schipperheijn over learning mindset: ‘Social media geweldig om lerende mindset te voeden’

Lees meer
Business Athlete

Hoe stilte zorgt dat je meer gaat zien: ‘Opeens waardeerde ik de kleine dingen weer’

Lees meer
Business Athlete

Het belang van bioritme en voldoende licht voor betere prestaties op de werkvloer: ‘Werkgevers moeten flexibel zijn’

Lees meer