Auteur: Floris Wouterson
Review

Aart-Jan van Erkel – Meervoudig bestseller auteur

“Inmiddels slaap ik veel beter. Vannacht heb ik mijn gedroomde aantal uren slaap gehaald: 7,5 uur. En dat zonder farmacologische middelen.”

“Omdat ik regelmatig in paniek wakker schrok en dacht dat ik doodging, ben ik naar de huisarts gegaan. Ik wist al dat het slaapapneu was, maar ik hoorde van Floris dat dit echt niet gezond is voor je organen. Omdat het steeds vaker gebeurde heb ik de huisarts gevraagd of ik me zorgen moest maken. Ook omdat ik al jarenlang een soort baseline vermoeidheid had. Ik voelde me zelden echt uitgerust en werd ’s morgens moe wakker. Hij stuurde me door naar de KNO-arts, die me een slaaptest meegaf. Apparatuur die ik ’s avonds voor het slapen met banden om mijn bovenlichaam moest bevestigen, plus nog een sensor op mijn vinger en in mijn neus. Uit het onderzoek bleek geen slaapapneusyndroom. Daar ben ik ook geen echt voor de hand liggende doelgroep voor, want het zijn meestal oudere mannen met overgewicht en ik ben 47, slank en redelijk sportief. Maar omdat ik nog steeds moe was, verwees de KNO-arts me door naar de neuroloog.”

“Die liet me een polysomnografie doen. Een uitgebreider slaaponderzoek, deze keer in het ziekenhuis uitgevoerd. Ik sliep een nacht in een speciale kamer met sensoren, infraroodcamera en allerlei apparatuur aan mijn lijf en plakkers op mijn kop. Wonderwel sliep ik aardig, waarschijnlijk hielp het dat ik een hele dag in het ziekenhuis moest hangen en ’s avonds niets te doen had behalve een boekje lezen. De tv deed het niet en ik zat met gedimd licht te wachten tot het 22.00 uur was zodat ik kon gaan slapen. Ook nu sliep ik redelijk maar had ik wel 2 slaapapneus.”

“De neuroloog besprak de resultaten met me. Ik bleek inderdaad weer geen slaapapneusyndroom te hebben, want daarvoor moet je elk uur minstens 5 keer een ademstop hebben. En hij zag dat ik genoeg diepe slaap bereikte. Geen medische problemen dus. Wel werd ik per uur 14 keer bijna of helemaal wakker en daalde dan weer af naar diepere slaap. Dat kon volgens hem een gevoel van licht slapen veroorzaken, en wat vermoeidheid. Toen zei hij iets verbijsterends: hij kon me daarvoor wel wat slaapmiddelen of een licht antidepressivum voorschrijven. Ik ben helaas niet zo ad rem, en dit kwam voor mij zo volslagen uit de lucht vallen dat ik niet meteen wist hoe ik moest reageren – behalve dan dat ik deze middelen vriendelijk heb geweigerd. Achteraf had ik hem wel wat meer vragen willen stellen. Vooral over de antidepressiva. Waarom hij me zo’n verslavend, persoonlijkheidsveranderend middel wilde voorschrijven?!”

“Gelukkig heb ik van Floris een aantal suggesties gekregen die geen enkel gezondheidsnadeel hebben en heel prettig werken. Inmiddels slaap ik veel beter. Vannacht heb ik mijn gedroomde aantal uren slaap gehaald: 7,5 uur. En dat zonder farmacologische middelen. Alleen maar door mijn gedrag in de avond aan te passen en iets anders te eten en drinken. Super bedankt Floris!”

SuperSlapen is het eerste Nederlandse boek over slapen dat aantoont dat slaap belangrijker is dan eten en bewegen samen! In SuperSlapen krijg je van Floris Wouterson een methode aangereikt zonder radicale veranderingen, maar kleine stapjes die grote effecten hebben.

Hier is een gratis voorproefje:
✓ Luisterboek (de 8 beste tips)
✓ Ebook (samenvatting)
✓ Key Points (voor je beste nachtrust ooit)

Download Gratis Sneak Preview SuperSlapen, het nieuwe boek van Floris Wouterson

Over de auteur

Floris Wouterson

Auteur van de bestseller Superslapen, het eerste Nederlandstalige boek met praktische lifestyle principes voor de beste nachtrust ooit.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

Business Athlete

Hoe mindfulness jou kan helpen in tijden van verandering: Het vermindert stress en verbetert werkprestaties’

Lees meer
Business Athlete

Het belang van slaap in topsport: ‘Maximaal trainen kan alleen als voeding en herstel in orde zijn’

Lees meer
Business Athlete

Zo pas je je slaapritme aan: ‘Timing van licht en voeding zijn cruciaal’

Lees meer