Auteur: Floris Wouterson
Sleep Performance

Creëer een ideale slaapomgeving voor een betere gezondheid

Slecht slapen is niet alleen vervelend, maar het kan ook op de lange termijn schadelijk zijn voor de gezondheid. Op de korte termijn zijn de gezondheidsproblemen vooral te vinden in het prikkelbaar en vergeetachtig zijn en concentratieproblemen hebben. Zorg dus voor een ideale omgeving om beter te slapen. 

Omgevingsgeluiden houden je wakker

Een kwart van de Nederlanders slaapt weleens slecht als gevolg van geluidsoverlast. Dat blijkt uit een enquête-onderzoek van ‘Wat vindt Nederland?’ in samenwerking met LocalFocus. Slecht slapen kan ingrijpende gevolgen hebben. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken zien een relatie tussen slaapgebrek en obesitas, diabetes type 2, maar ook verschillende vormen van kanker, zoals borstkanker en prostaatkanker. 

Wat is omgevingsgeluid? Dat is geluid dat op je afkomt vanuit de achtergrond. Dat kan gaan van de buren die aan het praten zijn, de TV die nog aanstaat in een andere kamer of verkeer van buiten. We zijn als mensen gewend aan slapen terwijl we ook nog een beetje waken. Dat komt omdat we voor we zelf ‘jagers’ werden, gejaagden waren. En hoewel die tijd lang achter ons ligt, zijn ook vandaag nog steeds onbewust bezig onze omgeving te scannen.

Slaapfases

Je lichaam heeft verschillende fases waarin het lichaam komt als het slaapt. Als je wakker wordt van omgevingsgeluid komt je lichaam moeilijker in een diepe slaap terecht. Het gevolg is dat je zeer onrustig slaapt en vaak vermoeider wakker wordt. 

Uit hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat de helft van de Nederlanders die geluidsoverlast ervaren, wakker liggen door luidruchtige buren. Maar denk ook eens aan geluiden die er schijnbaar ‘bij horen’. We zetten de vaatwasser vaak laat in de avond aan, we hebben een telefoon op ons nachtkastje liggen of er zoemt een pc die nog aanstaat op de achtergrond. 

Schakel ELK geluid uit

Zet alles uit. Elk geluid is storend. Dus ook die waarschuwingen of je telefoon of tablet. Het is uiteraard onmogelijk om volledige stilte te creëren. Concentreer je daarom op wat je wel kan verbeteren. Zet de vaatwasser op een ander tijdstip aan. Verban telefoons en tablets uit de slaapkamer of zet ze in ieder geval op vliegtuigstand. 

Ook een goede tip: white noise, oftewel witte ruis. Dit is een geluid dat je op de achtergrond kunt aanzetten. Je kunt het vergelijken met hetgeen je hoort in een vliegtuigcabine, een heel monotoon geluid op de achtergrond. Nog een voorbeeld is het ruisen van de zee. 

Je hersenen zoomen op deze manier in op het monotone geluid en drukken daardoor het directe omgevingsgeluid naar de achtergrond. Het is even wennen voor je hersenen in het begin, maar daarna is het echt een super oplossing tegen geluidsoverlast. 

Door de omgevingsgeluiden uit te schakelen wanneer je gaat slapen, slaap je beter. Vaak zijn het echt een paar eenvoudige aanpassingen. Maar wel met een groot resultaat! Dus zet vanavond het volume op stil en ervaar zelf meteen de voordelen. Slaap lekker!

SuperSlapen is het eerste Nederlandse boek over slapen dat aantoont dat slaap belangrijker is dan eten en bewegen samen! In SuperSlapen krijg je van Floris Wouterson een methode aangereikt zonder radicale veranderingen, maar kleine stapjes die grote effecten hebben.

Hier is een gratis voorproefje:
✓ Luisterboek (de 8 beste tips)
✓ Ebook (samenvatting)
✓ Key Points (voor je beste nachtrust ooit)

Download Gratis Sneak Preview SuperSlapen, het nieuwe boek van Floris Wouterson

Over de auteur

Floris Wouterson

Auteur van de bestseller Superslapen, het eerste Nederlandstalige boek met praktische lifestyle principes voor de beste nachtrust ooit.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

Business Athlete

Elodie Damiano over gezondheid en welzijn bij Mars: ‘Wellbeing moet in de cultuur geïntegreerd zijn, niet als extra werk voelen’

Lees meer
Business Athlete

Topsportcoach Paul van den Bosch over gezond leven: ‘Beweeg, beweeg en beweeg’

Lees meer
Business Athlete

Hoe mindfulness jou kan helpen in tijden van verandering: Het vermindert stress en verbetert werkprestaties’

Lees meer