Auteur: Paula Vaarkamp
Business Athlete

Dar is het vitaalste vakbedrijf van Nederland: ‘Daar zijn we trots op’

Dar voert diensten uit op het gebied van afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. Dit doen ze samen met honderden medewerkers, waarvan sommigen regelmatig fysiek zwaar werk verrichten. Hoe houd je al die medewerkers in verschillende disciplines vitaal en fit? HR adviseur Myke Kregting vertelt. 

Myke Kregting en Fleur van Veghel zijn bij Dar dagelijks bezig met vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Kregting is als HR adviseur van begin tot eind betrokken bij de loopbaan van iedere medewerker. “Ik ben erbij als iemand in dienst komt, uit dienst gaat – en alles wat daartussen gebeurt.”

“Op het gebied van vitaliteit maken we mooie stappen. Dat leidde in 2022 tot een leuke prijs”, zegt Kregting, waarmee ze doelt op de prijs voor het vitaalste vakbedrijf van Nederland. “Een fantastische beloning na jarenlang goede inzet op dit onderwerp. Volgens de jury blinken we uit in onze vitaliteitsinspanningen- en beleid. Daar zijn we trots op.”

Uitdagingen

Maar wat is vitaliteit volgens Kregting – en wat komt daarbij kijken? “Samen zorgen we er bij Dar voor dat iedere medewerker zijn of haar loopbaan zo fit en vitaal mogelijk kan doorlopen. Dat doen we op verschillende manieren”, zegt Kregting, die daarbij af en toe voor uitdagingen komt te staan.

“We hechten waarde aan duurzame inzetbaarheid en vinden het belangrijk dat een medewerker tijdens, maar ook na de loopbaan, nog vitaal kan meedraaien in de samenleving”, zegt Kregting, die samen met Van Veghel verschillende factoren bekijkt om dit zo goed mogelijk te laten lukken. “Maatwerk en per medewerker kijken wat het beste werkt is hierbij cruciaal.”

Functioneringsgesprekken

Met functioneringsgesprekken staat Dar stil bij de situatie van iedere medewerker en wordt er kritisch gekeken naar wat er anders gedaan kan worden om een situatie te verbeteren. “We kunnen niet alles aanpassen, maar doen ons uiterste best om iedereen zo goed mogelijk te helpen. Dit doen we samen met leidinggevenden en het MT.”

“Waar mogelijk bieden we maatwerk”, zegt Kregting, die een voorbeeld schetst. “Een medewerker had bijvoorbeeld last van fysieke klachten. Om reïntegratie te doen slagen keken we met maatwerk of we een persoonlijk fysiotraject konden aanbieden, waarbij hij kon werken aan herstel met oog op duurzaam herstel in de functie bij Dar.”

Hoe eerder, hoe beter

Ook wordt er soms naar andere manieren gekeken om de medewerker te ondersteunen. “Wat het ook is: we vinden het belangrijk dat de problemen van de medewerker worden opgelost. Daar zijn geen algemene regels voor. Het kan in een specifieke situatie voorkomen dat we een medewerker aanbieden een dagje minder te gaan werken, of om door te stromen naar een andere discipline. Dit zijn slechts voorbeelden van wat mogelijk is. Per situatie is dit natuurlijk heel verschillend.”

“De kunst is om per medewerker in te schatten wat de beste optie is. Daarom proberen we altijd om in een vroeg stadium met de medewerker en leidinggevende in gesprek te gaan. Zo zien we tijdig wat er nodig is en kunnen we zo goed mogelijk bemiddelen.”

Doelgroepen bereiken

Dar werkt met verschillende doelgroepen. Aan Kregting de taak om deze doelgroepen op de juiste manier te bereiken. “Iedere doelgroep laat zich anders aanspreken. We hebben medewerkers die buiten op de vuilniswagen zitten, maar ook kantoormedewerkers en collega’s op de afdeling stadsreiniging, groen en milieustraat. Het ene beroep is fysiek zwaarder dan het andere. Waar fysieke problemen een kleinere rol spelen, kan juist mentaal ongemak groter zijn.”

Vergrijzing

“In verband met de soms relatief hoge lichamelijke belasting, proberen we extra goed te kijken naar de duurzame inzetbaarheid in relatie tot verzuim. Hoe houd je iedereen buiten zo aan het werk dat het leuk en duurzaam blijft? Ze werken nu bij Dar, maar hoe gaat dat straks als ze met pensioen zijn? Wij willen te allen tijde voorkomen dat ze dan uitgeblust in de ziektewet belanden.”

Naarmate de leeftijd stijgt, nemen lichamelijke ongemakken toe. Dat brengt uitdagingen met zich mee. Hoe ga je daarmee om? “Een strategische personeelsplanning voor de langere termijn is hierbij onmisbaar.”

Vitaliteitsweek

Naast het bieden van maatwerk organiseert Dar ieder jaar in oktober een vitaliteitsweek. “Tijdens deze specifieke week zetten we in op een bepaald thema. Vorig jaar was het thema alcohol en drugsgebruik. Wat voor invloed hebben die middelen? Op je werk, maar ook op je collega’s en in je privé?”

Andere pijlers zijn stoppen met roken, sporten en voeding. “De kantine is nu verdwenen, maar voorheen boden we hier gezondere voeding aan. We hadden een hardloopgroep en deden ooit eens mee aan een volleybaltoernooi. Ook deelden we fietsverlichting uit, om medewerkers te stimuleren op een veilige manier op de fiets te stappen.”

Vooruitgang

Telkens probeert Dar op leuke, creatieve manieren aandacht te besteden aan gezondheid voor al het personeel. Dat gaat steeds beter. “Eerder stuitten we regelmatig op weerstand. ‘Ik ken het niet, dus ik doe het niet’, was de reactie. Een appel eten? Waarom? Doordat we nu steeds beter kunnen uitleggen wat gezond leven is en vooral waaróm het zo belangrijk is, boeken we de laatste tijd veel vooruitgang.”

“We leggen daarbij uit dat vitaal zijn niet alleen gezond eten is, maar dat het alles kan zijn. Van goede slaap, tot lekker in je vel zitten en een functie bekleden waar je je prettig voelt. Een sociaal leven, gezelligheid en ontspanning vallen ook onder vitaliteit”, zegt Kregting, die daarom ook regelmatig een borrel of een activiteit ontbijt organiseert voor de medewerkers. “In de ochtend delen we weleens ontbijtpakketjes uit.”

Veel geleerd

In de afgelopen jaren leerde Kregting veel. Zo leerde ze onder andere dat niet alle Dar medewerkers zitten te wachten op sojaballen en groene sapjes. “We willen niet belerend zijn als werkgever en mensen voorschrijven wat ze wel of niet moeten eten. We kunnen niet in ieders portemonnee kijken. Wel kunnen we zelf gezonde alternatieven aanbieden en ze bewust maken van keuzes.”

Met ludieke acties probeert Dar haar medewerkers te betrekken bij vitaliteit. “Doen we een ontbijtje, dan maken we dat gezonder, maar wel lekker. Dus een broodje ham kaas, in plaats van een broodje kroket. De quinoasalade slaan we over. Daar zit niemand op te wachten.”

Andere thema’s

Naast thema’s als sport en voeding komen ook andere thema’s als financiën en geldzorgen aan bod. “We huren structureel een budgetcoach in. Ook stelden we een uitgebreide folder op met waar medewerkers terecht kunnen met vragen in hun gemeente, om ze ook te ondersteunen op dat vlak.”

Hoewel Dar zelf op het gebied van slaap nog geen concrete actie ondernam, vindt Kregting het wel een interessant thema. “Tot nu toe kozen we voor andere onderwerpen dan slaap, maar wat niet is kan nog komen. Het lijkt ons zeker interessant hier in de toekomst naar te kijken, al merkten we tot nu toe nog niet aan onze medewerkers dat de vraag naar dit thema groot is.”

Over de auteur

Paula Vaarkamp

Redactie & online marketing | Leergierig, reislustig en altijd op zoek naar mooie verhalen.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

Business Athlete

Katja Schipperheijn over learning mindset: ‘Social media geweldig om lerende mindset te voeden’

Lees meer
Business Athlete

Hoe stilte zorgt dat je meer gaat zien: ‘Opeens waardeerde ik de kleine dingen weer’

Lees meer
Business Athlete

Het belang van bioritme en voldoende licht voor betere prestaties op de werkvloer: ‘Werkgevers moeten flexibel zijn’

Lees meer