Auteur: Floris Wouterson
Sleep Performance

In bed is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit

Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Dat geldt overigens niet allen in bed, als je het mij vraagt. 🙂 En voor je denkt dat ik weer op hol geslagen ben. Ik heb het hier niet over seks; hoewel ik moet toegeven dat een super orgasme prima is om lekker te slapen. Er komt dan namelijk prolactine vrij waardoor je ontspant en beter slaapt. Maar daar wou ik het dus niet over hebben; wel over het feit dat hoe goed je slaapt belangrijker is dan hoe lang je slaapt.

Lang slapen en slecht wakker worden

Ken je dat? Je hebt net acht uur lang in bed gelegen en wordt totaal kapot wakker. Hoe kan zoiets eigenlijk? Hoe kan je na acht uur slapen net zo brak uit bed stappen als je er ’s avonds bent ingekropen? De vraag die je je dan moet stellen is: hoeveel tijd van die uren op bed heb je effectief geslapen? Al de rest telt niet mee, want woelen is niet slapen!

Hoe zit het met jouw slaapefficiency?

Kortom, hoe zit het met jouw slaapefficiency? Die bereken je door te gaan kijken hoeveel uren je effectief hebt geslapen. Als je van je acht uur op bed slechts vijf uur hebt geslapen, is je slaapefficiency 62%, namelijk 5 gedeeld door 8. Dat is de maatstaf die bepaalt hoe effectief je slaap is. Je streefdoel is 85% of meer. Wat kan je doen om je slaapefficiency te verbeteren? Probeer te vermijden dat je ligt te woelen door je slaapvenster te verkleinen.

Hoe groot is jouw slaapvenster? (en hoe je het kan verkleinen)

En neen, ik heb het niet over het grootse raam in je slaapkamer. 🙂 Je slaapvenster is de tijd die je in bed doorbrengt. Verklein je slaapvenster om effectiever te slapen. Hoe doe je dat? Je hebt ongetwijfeld een vast tijdstip waarop je opstaat en ook eentje waarop je gaat slapen? Maak deze periode korter. Kies zelf wat het beste bij je past. Ga ofwel wat later naar bed. Of sta vroeger op. Houd je wel aan een vast tijdstip. Blijf dat consequent doen en je zal merken dat je effectiever gaat slapen, met minder woelen.

Dit is dé methode om ’s morgens beter uitgerust wakker te worden: je slaapvenster verkleinen om beter te slapen. Ofte: minder lang op bed liggen, maar de tijd die je in bed doorbrengt ook effectief slapen. Zoals ik al bij het begin van deze blog post zei: kwaliteit is belangrijker dan kwaliteit.

Ik ben echt dol op zo’n dingen. Kleine veranderingen in je slaapgewoontes die grote, positieve gevolgen hebben en je slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Hier en daar je leefgewoontes en slaapgewoontes wat bijsturen verbetert overigens niet alleen de kwaliteit van je slaap; je gaat er ook beter door presteren omdat je je energieker voelt, minder snel ziek wordt én minder last hebt van stress of humeurigheid. Een pak redenen dus om er maar meteen mee te beginnen! Heb je vragen over beter slapen? Stel ze! Ik beantwoord ze met plezier.

SuperSlapen is het eerste Nederlandse boek over slapen dat aantoont dat slaap belangrijker is dan eten en bewegen samen! In SuperSlapen krijg je van Floris Wouterson een methode aangereikt zonder radicale veranderingen, maar kleine stapjes die grote effecten hebben.

Hier is een gratis voorproefje:
✓ Luisterboek (de 8 beste tips)
✓ Ebook (samenvatting)
✓ Key Points (voor je beste nachtrust ooit)

Download Gratis Sneak Preview SuperSlapen, het nieuwe boek van Floris Wouterson

Over de auteur

Floris Wouterson

Auteur van de bestseller Superslapen, het eerste Nederlandstalige boek met praktische lifestyle principes voor de beste nachtrust ooit.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

Business Athlete

Zo pas je je slaapritme aan: ‘Timing van licht en voeding zijn cruciaal’

Lees meer
Business Athlete

Katja Schipperheijn over learning mindset: ‘Social media geweldig om lerende mindset te voeden’

Lees meer
Business Athlete

Hoe stilte zorgt dat je meer gaat zien: ‘Opeens waardeerde ik de kleine dingen weer’

Lees meer