Auteur: Paula Vaarkamp
Business Athlete

Micro learning als revolutie binnen (slaap)coaching: ‘Gebruiker blijft langer geboeid’

Veel bedrijven willen kennis van hun personeel up to date houden, maar hoe doe je dat het best? Hoe zorg je dat mensen willen leren – en dat ze geboeid blijven? Volgens Guy van Neck, oprichter van MobieTrain, zijn e-learning – en dan vooral in de vorm van micro learning, gamification en chatbots – de toekomst. 

Het opleiden van medewerkers kan een uitdaging zijn, maar technologie kan hier enorm helpen. Met MobieTrain focust Guy zich op het opleiden van medewerkers in de frontlinie van een bedrijf. Denk aan servicemedewerkers in de hospitality of in de zorg. “In 2015 ontstond het oorspronkelijke idee en in 2019 zijn we er serieus mee aan de slag gegaan.”

Voorheen was Guy mystery shopper en beoordeelde hij de kwaliteit van hotels. “Ik verbaasde me over het kennisniveau van personeel. Lang niet iedereen had de nodige basiskennis om hun werk goed uit te kunnen voeren. De ervaring was daardoor vaak niet goed. Toen dacht ik: dat moet anders kunnen. Zo ontstond MobieTrain.”

Sindsdien groeide het bedrijf snel. “Ik werk nu met 2 co-founders en we hebben een team van 40 man. We focussen op 3 belangrijke thema’s: education, enablement en engagement. Alledrie belangrijke thema’s als het gaan om het vergroten van performance op de werkvloer. Voor elk bedrijf dat personeel iets wil leren, zouden dit belangrijke thema’s moeten zijn.”

Educate

MobieTrain biedt een mobile first platform dat overal en op elk moment toegankelijk is. “Met dit platform kun je als bedrijf je teams leren over bedrijfsdoelstellingen, verwacht gedrag en nieuwe functiespecifieke kennis.”

“Door middel van gepersonaliseerde trainingen met korte, leuke en interactieve inhoud, zorgen we dat bedrijven hun personeel up to date houdt. Ook maken we veel gebruik van personalisatie en bieden we in het platform zowel functiespecifieke- als soft skill trainingen.”

Enable

Daarbij moet leerstof gemakkelijk op te nemen zijn en is het volgens Guy belangrijk dat je als bedrijf de juiste tools aan je team geeft, om vaardigheden en kennis goed toe te passen op de werkvloer. “Het is van cruciaal belang dat teams eenvoudig toegang kunnen krijgen tot kennis en trainingen en dat deze trainingen kort zijn, maar ook interactie bieden”, zegt Guy. 

Engage

Heb je bovenstaande punten op orde, dan komt het laatste – en misschien wel belangrijkste punt: het betrokken houden van je medewerkers. “Dit blijkt voor veel bedrijven erg moeilijk: hoe moedig je teams blijvend aan en zorg je dat ze zich verbinden met jouw bedrijf en met elkaar?”

Er moet volgens Guy tweezijdige communicatie zijn, om betrokkenheid tussen medewerkers en het bedrijf te vergroten. “Geef je medewerkers de erkenning die ze verdienen. Een online community kan enorm bijdragen om leren en ontwikkeling binnen de organisatie te stimuleren, en daarbij zijn technieken als micro learning en gamification onmisbaar als het gaat om vergroten van engagement.”

Micro learning

Zoom je verder in op de manier van leren, dan is het toepassen van micro learning interessant. “Denk hierbij aan het opdelen van informatie, in hapklare brokken. Zijn deze brokken te groot, dan ben je iemands aandacht al snel kwijt.”

“Even een paar minuten leren en dan weer terug focussen op de job”, dat zou het uitgangspunt volgens Guy moeten zijn. “Gaat het om e-learning, dan hebben de meeste cursussen van tegenwoordig nog lessen die veel te lang duren. Dat werkt niet meer. Ja, je kunt in totaal een uur aan materiaal hebben, afhankelijk van de context en het type gebruiker. Maar dan nog is het raadzaam om dat op te delen in kleinere snippets.”

Gamification

Hoe meer afwisseling, hoe beter je de aandacht van je medewerker vasthoudt, weet Guy. “Dat kan door korte lessen te maken, maar ook door in die lessen spelelementen toe te voegen, of door interactie aan te gaan met de gebruiker. Wanneer er een spelelement wordt toegevoegd, noemen we dat ook wel gamification. Uit eigen ervaring de afgelopen jaren blijkt dit goed te werken.”

Nieuwe generaties willen volgens de ondernemer minder tekst en meer visueel consumeren. Video speelt hierbij dus een grote rol, en daarnaast de mate van flexibiliteit die je biedt bij een digitale training. “We hebben een steeds kortere spanningsboog en er is te veel afleiding van verschillende dingen om je aandacht te trekken. Door een digitale training flexibel te maken, kunnen mensen het volgen waar en wanneer ze willen. Daardoor zijn ze eerder bereid te starten – en belangrijker: houden ze het langer vol.”

Gebruiksgemak

Dan gebruiksgemak. Zó belangrijk. “Keep it simple. Veel bedrijven willen hun personeel bijscholen, maar weten niet waar te beginnen. We zien nog vaak dat bedrijven het allemaal veel te ingewikkeld of omslachtig opzetten. En zodra de frontlinie het gaat gebruiken, blijkt het niet te werken. Dat is zonde van je tijd.”

Eén ding om te onthouden is mobile first. De mobiele telefoon is niet meer weg te denken en daar moet je volgens Guy op inspelen. “Door alles te focussen op dat ene kleine schermpje, móet je wel efficiënt werken en alleen de input gebruiken die echt relevant is. Die telefoon, daar moet je alles omheen bouwen.”

Hyperpersonalisatie

Kijken naar je eindgebruiker en bieden wat die persoon op dat moment nodig heeft, ook wel personalisatie. Soms kan het lastig zijn om daar iets mee te doen, maar volgens Guy helpt AI daar verandering in. “Met AI zet je binnen een mum van een volledig gepersonaliseerde cursus op, zonder te veel moeite. Het enige wat je nodig hebt, is de juiste data.”

“Hetzelfde geldt voor chatbots. Door AI-chatbots te voorzien van zo veel mogelijk waardevolle informatie, kun je deze straks voor jou laten werken op een hoogwaardig niveau. Wij willen dit ook gaan in onze apps, omdat we denken dat dit kan bijdragen aan het engagement van gebruikers. We zijn het zelfs nu al aan het testen.”

Alle ontwikkelingen van nu beloven veel goed voor de toekomst. Een toekomst die Guy met veel positiviteit tegemoet ziet. “AI kan ons helpen om grote stappen te zetten binnen ons bedrijf en ik denk dat de relevantie van digitale trainingen, in combinatie met micro learning, gamification en AI-chatbots nog altijd zal blijven toenemen.”

Innovatieve slaapcoaching: micro learning in actie

Interessant is dat deze principes van micro learning en gamification niet alleen beperkt blijven tot traditionele bedrijfssectoren. Ze vinden ook hun weg naar meer gespecialiseerde domeinen, zoals slaapcoaching.

Als slaapcoach- en expert past Floris deze innovatieve benadering bijvoorbeeld toe in zijn digitale slaapcoachprogramma: door het opdelen van complexe informatie over slaapgezondheid, in kleinere, gemakkelijk te verteren modules, helpt hij cliënten effectiever onderwijzen en betrekken. 

De toevoeging van spelelementen maakt het leerproces boeiender, en daarnaast is het mogelijk om maatwerk te leveren voor de slaapbehoeften van elk individu. Dit benadrukt hoe veelzijdig en aanpasbaar deze moderne e-learning methoden zijn, en hoe ze kunnen worden toegepast in diverse velden, om kennisoverdracht en betrokkenheid te maximaliseren.

.

Over de auteur

Paula Vaarkamp

Redactie & online marketing | Leergierig, reislustig en altijd op zoek naar mooie verhalen.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

Business Athlete

Katja Schipperheijn over learning mindset: ‘Social media geweldig om lerende mindset te voeden’

Lees meer
Business Athlete

Hoe stilte zorgt dat je meer gaat zien: ‘Opeens waardeerde ik de kleine dingen weer’

Lees meer
Business Athlete

Het belang van bioritme en voldoende licht voor betere prestaties op de werkvloer: ‘Werkgevers moeten flexibel zijn’

Lees meer