Auteur: Floris Wouterson
Sleep Performance

Slaaptekort is moordend. Dokters zouden slaap moeten voorschrijven!

Jawel, je leest die titel goed: slaaptekort is moordend. Letterlijk. In die mate zelfs dat het een goed idee zou zijn als dokters slaap zouden gaan voorschrijven. Dat heb ik zelf niet verzonnen, het stond nog niet zo lang geleden ook in de krant. De waarheid rond slaaptekort is schokkend! Lees hier waarom.

Slaaptekort verkort je leven

Dat je je in de regel niet bijster goed voelt als je last hebt van slaaptekort, is niks nieuws. Maar heb je er al eens bij stil gestaan dat slaaptekort ook effectief je leven verkort? Ik las er onlangs nog een interessant artikel over dat in verschillende kranten, waaronder De Morgen en de Volkskrant, werd gepubliceerd. Dat artikel was een interview met Matthew Walker, auteur van het boek ‘Why we sleep’. Zijn naam doet misschien geen belletje rinkelen, maar dat is geen excuus om niet naar zijn sterk wetenschappelijk onderbouwde boodschap te luisteren dat slaaptekort moordend is en dat dokters in feite slaap zouden moeten gaan voorschrijven. En geef toe, te weinig slapen is een veel voorkomend probleem. Vandaar dat ik even de tijd wou nemen om in te gaan op de ernst van de zaak.

70% minder kankerwerende cellen!

We zijn druk, we zijn gejaagd, we gaan van hot naar her en we nemen gewoon veel te weinig tijd om te rusten, en vooral om goed en lekker te slapen. Wist je dat bij 6 uur of minder slaap, het percentage kankerwerende cellen in je lichaam daalt met 70%? 70% minder kankerwerende cellen! Tijdens de solden maak je bij 70% een vreugdedansje, maar 70% minder cellen die kanker tegengaan is ronduit zorgwekkend! De kans dat je borstkanker, prostaatkanker, darmkanker of een andere kanker krijgt neemt toe met een enorm percentage. En zelfs als je geen kanker krijgt zorgt slaaptekort ervoor dat je veel minder lang leeft. Dat zegt niet alleen Matthew Walker, dat zegt ook Arianna Huffington in het boek ‘Sleep Revolution’ waarin ze haar eigen verhaal deelt. En hun stellingen zijn wetenschappelijk ondersteund.

Van slaaptekort word je depressief

In Sleep Revolution vertelt Arianna Huffington hoe slaaptekort haar leven overhoop heeft gehaald en hoe ze op een gegeven moment zelfs gecrashed is. Het heeft haar erg veel moeite gekost om weer in haar ritme te komen en leidde mee tot depressiviteit. En als je depressief bent kun je minder goeie beslissingen nemen. Je wordt zwaarmoedig, zwaar op de hand en je hele levenskwaliteit lijdt onder te weinig slapen. Het punt dat zowel Walker als Arianna Huffington willen maken is dat we veel te weinig weten over het belang van slaap. Een stelling die ik met kracht wil onderschrijven.

Slaap meer! Vind je slaap sweetspot.

Geef toe, er is eigenlijk geen betere tip om je levenskwaliteit te verbeteren én je levensduur te verlengen. Ga gewoon wat meer slapen. Hoeveel moet je slapen? Wel, de acht uur regel is niet heilig. Er zijn mensen zoals Angela Merkel of Marissa Mayer, de CEO van Yahoo, die weinig slaap nodig hebben en zich toch heel erg goed voelen. Anderzijds slapen Roger Federer of Usain Bain wel tien uur per etmaal. Kortom, het is belangrijk om je eigen slaap sweetspot te vinden.

Het lijkt wel alsof het cool is om te weinig te slapen. Een beetje zoals vroeger roken bon ton was. Intussen zijn we wat dat roken betreft wel wat wijzer geworden, maar met onze slaap zit het niet goed. We moeten met dezelfde ogen naar slaap gaan kijken. Slaap is de basis. Als je niet goed slaapt, kun je niet goed functioneren. Je hebt geen energie en ziet tegen de dag op. Vandaar mijn boodschap: neem meer rust, neem meer slaap en geniet meer van je slaap in het algemeen!

SuperSlapen is het eerste Nederlandse boek over slapen dat aantoont dat slaap belangrijker is dan eten en bewegen samen! In SuperSlapen krijg je van Floris Wouterson een methode aangereikt zonder radicale veranderingen, maar kleine stapjes die grote effecten hebben.

Hier is een gratis voorproefje:
✓ Luisterboek (de 8 beste tips)
✓ Ebook (samenvatting)
✓ Key Points (voor je beste nachtrust ooit)

Download Gratis Sneak Preview SuperSlapen, het nieuwe boek van Floris Wouterson

Over de auteur

Floris Wouterson

Auteur van de bestseller Superslapen, het eerste Nederlandstalige boek met praktische lifestyle principes voor de beste nachtrust ooit.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

Business Athlete

Katja Schipperheijn over learning mindset: ‘Social media geweldig om lerende mindset te voeden’

Lees meer
Business Athlete

Hoe stilte zorgt dat je meer gaat zien: ‘Opeens waardeerde ik de kleine dingen weer’

Lees meer
Business Athlete

Het belang van bioritme en voldoende licht voor betere prestaties op de werkvloer: ‘Werkgevers moeten flexibel zijn’

Lees meer