Auteur: Floris Wouterson
Sleep Performance

Donker, donker, donker met #Kelly Starett

In welke slaapkamer slaap jij? Eentje met veel licht, weinig licht of geen licht? Want daar gaat namelijk mijn volgende slaaptip over: over licht in de slaapkamer, of liever over donkere slaapkamers. Want als er één ding is waar slaapspecialisten, performance coaches en iedereen die ertoe doet het over eens zijn, dan is het wel dat je slaapkamer niet donker genoeg kan zijn. Lees waarom en hoe zelfs je huid last heeft van licht in de slaapkamer.

Als het over slapen gaat, word ik wakker

Echt! Ik geef je een voorbeeld. Laatst was ik naar zo’n podcast aan het luisteren. Best interessant eigenlijk, die podcast van Kelly Starett. Die man is een ontzettende bekende performance coach in Amerika. Begrijpelijk, want hij traint wielrenners voor de Tour de France en olympische atleten. Kortom, hij weet waar hij over praat als het over beter presteren gaat. En plots had hij het over slapen. En zoals ik al zei, als het over slapen gaat, word ik wakker. J Die man had een belachelijk eenvoudige tip om beter te slapen en dus ook beter te presteren: slaap in het donker.

De donkerste kamers bieden de beste slaap

Wacht even? Dat is het? Die bangelijke tip van een beroemde coach, slaap in het donker?! Slaap je niet sowieso in het donker dan als je ’s nachts slaapt? Wel ja, natuurlijk. Maar wat Kelly Starett bedoelt – en met hem ook die andere slaapcoach, Nick Littlehales – is dat je je kamer écht zo donker mogelijk moet maken. Dat betekent geen licht dat onder een deur uitkomt, geen lampjes van telefoons, licht van buiten, dat soort zaken. En neem het van mij aan, beide heren hebben een behoorlijk impressionante reputatie als experts in hun vak. Ze begeleiden topsporters zoals de voetballers van Manchester United, en de slaapkamer optimaal verduisteren maakt integraal deel uit van hun actieplan, ook op verplaatsing.

Waarom is slapen in het donker zo belangrijk?

Je slaapt toch met je ogen dicht, wat maakt zo’n streepje licht dan nog uit? Om te beginnen neem je zelfs met gesloten ogen nog licht waar. Maar, en dit is vast nieuws voor de meesten, ook via je huid kan je licht waarnemen. Als je ’s nachts licht waarneemt, via je huid of via je ogen, dan ga je veel minder diep slapen. En minder diep en vast slapen heeft een negatieve invloed op hoe fit je je voelt overdag. Deze kennis kan je overigens ook gebruiken om een eventuele jetlag te tackelen, maar daar heb ik het in een andere blog post nog wel eens over.

Combineer 2 slaaptips: een drukverlagende matras in een donkere kamer

Een tweede fout die veel mensen maken, is dat ze op een veel te harde matras slapen. Dat zeggen ook weer deze beide heren door hun ervaring met topsporters. Hun advies (en ook dat van mij J), kies voor een drukverlagende matras. Waarom? Wel, in tegenstelling tot de topsporters, hebben de meesten onder ons een zittend beroep. Als je daarnaast ook niet buitengewoon actief bent, word je ongetwijfeld vaak wakker met wat lage rugpijn. Je kent dat wel, een stijf gevoel in je onderrug dat na een paar idiote moves stilaan wegebt. Zoiets lijkt onschuldig, maar is dat niet. Je slaapt vermoedelijk op een matras die veel te hard is en de druk onvoldoende verdeeld. Hierdoor moet je rug ook ’s nachts aan het werk. En dat is niet de bedoeling, integendeel, je rug moet tijdens je slaap kunnen rusten en ontspannen.

Door ervoor te zorgen dat je op een drukverlagende matras in een zo donker mogelijke kamer slaapt, ga je dieper en vaster slapen én minder woelen, waardoor je juist nóg dieper en vaster gaat slapen. En je raadt het al, dan word je ongelofelijk energiek wakker. Precies wat die coaches willen voor hun topsporters, maar ook erg fijne voor ons gewone stervelingen! Kortom, de twee belangrijke slaaptips voor vandaag zijn dat je voldoende aandacht moet besteden aan het uitkiezen van een goede, drukverlagende matras én dat je kamer zo donker, donker, donker mogelijk moet zijn als je gaat slapen. Slaap zacht straks! En morgen heerlijk fit wakker. 

SuperSlapen is het eerste Nederlandse boek over slapen dat aantoont dat slaap belangrijker is dan eten en bewegen samen! In SuperSlapen krijg je van Floris Wouterson een methode aangereikt zonder radicale veranderingen, maar kleine stapjes die grote effecten hebben.

Hier is een gratis voorproefje:
✓ Luisterboek (de 8 beste tips)
✓ Ebook (samenvatting)
✓ Key Points (voor je beste nachtrust ooit)

Download Gratis Sneak Preview SuperSlapen, het nieuwe boek van Floris Wouterson

Over de auteur

Floris Wouterson

Auteur van de bestseller Superslapen, het eerste Nederlandstalige boek met praktische lifestyle principes voor de beste nachtrust ooit.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

Business Athlete

Katja Schipperheijn over learning mindset: ‘Social media geweldig om lerende mindset te voeden’

Lees meer
Business Athlete

Hoe stilte zorgt dat je meer gaat zien: ‘Opeens waardeerde ik de kleine dingen weer’

Lees meer
Business Athlete

Het belang van bioritme en voldoende licht voor betere prestaties op de werkvloer: ‘Werkgevers moeten flexibel zijn’

Lees meer