Auteur: Floris Wouterson
Sleep Performance

Wat is een circadiaanritme eigenlijk?

Had jij er al van gehoord, van het circadiaanritme? De kans is groot van niet, net zoals de meeste mensen. Toch is het iets ontzettend belangrijks. Daarom wil ik het er vandaag even over hebben, want we doen onszelf nogal wat aan door ons circadiaanritme niet te respecteren!

Het circadiaanritme: miljoenen jaren oud & in onze hersenen gegriefd

Nu ga je denken; dat circadiaanritme klinkt een beetje zoals een fossiel. En voor je in paniek slaat bij het idee aan een fossiel in je hersenen, daar heeft het niks mee te maken. 🙂 Waarmee dan wel? Het circadiaanritme is een ritme dat we over miljoenen jaren gecultiveerd hebben. Het zit daarom intussen zo diep in onze hersenen gegriefd, dat we het niet meer kunnen ontregelen. En toch doen we af en toe (ongewild) erg hard ons best om dat te proberen.

De jetlag: het beste bewijs van circadiaanritme

Een van de manieren om kennis te maken met je circadiaanritme is van een continent naar een ander vliegen om daarna opgescheept te zitten met een jetlag. Je kent dat wel. Alles draait in de soep. Je wordt op de gekste tijden wakker, raakt maar niet in slaap wanneer dat zou moeten, en je valt om van vermoeidheid op momenten dat je eigenlijk zou moeten functioneren. Kortom, je hele schema loopt in de war. Wel, dat is het beste bewijs van een circadiaanritme.

Zou jij een krokodil trainen om door een brandende hoepel te springen?

Haha, ik dacht het niet. Ik zou er in alle geval nooit aan beginnen. Het klinkt gevaarlijk en als onbegonnen werk. En toch is dat wat we onszelf aandoen als we ons circadiaanritme niet respecteren. Het is alsof we proberen om een mol boven de grond te laten leven. Klinkt een beetje tegennatuurlijk? Dat is het ook! En toch zitten we vaker dan we denken ons circadiaanritme te saboteren.

Saboteer jij ook elk weekend je circadiaanritme?

Neem het van mij aan, je maakt het jezelf knap lastig als je te pas en te onpas je circadiaanritme saboteert. Toch doe jij het ook, misschien zelfs elk weekend! Hoe? Door in het weekend uit te slapen. Eens lekker uitslapen klinkt fantastisch, maar je gooit er wel je hele circadiaanritme mee overhoop. Het is niet goed voor je. Waarom? Omdat je brein verzot is op regelmaat. Als je je mooi strak schema van tijdens de week doorbreekt door in het weekend uit te slapen, doorbreek je die regelmaat waar je brein zo van houdt. Vreemd genoeg voel je je dan minder fit, ondanks dat langer slapen. En op maandag heb je het extra moeilijk om op tijd op te staan.

Is uitslapen dan uit den boze? Neen, want toegegeven, ik doe het zelf ook. Weet gewoon waarom je je op zo’n moment minder fit voelt. Besef dat uitslapen een invloed heeft op je slaap en je slaapkwaliteit. En weet dat dat allemaal te maken het met je circadiaanritme. Wat is dan ideaal? Een ritme dat werkt tijdens de week én in het weekend. 🙂 Ga daar maar eens mee spelen en laat me weten of je een verschil merkt!
 

SuperSlapen is het eerste Nederlandse boek over slapen dat aantoont dat slaap belangrijker is dan eten en bewegen samen! In SuperSlapen krijg je van Floris Wouterson een methode aangereikt zonder radicale veranderingen, maar kleine stapjes die grote effecten hebben.

Hier is een gratis voorproefje:
✓ Luisterboek (de 8 beste tips)
✓ Ebook (samenvatting)
✓ Key Points (voor je beste nachtrust ooit)Download Gratis Sneak Preview SuperSlapen, het nieuwe boek van Floris Wouterson

Over de auteur

Floris Wouterson

Auteur van de bestseller Superslapen, het eerste Nederlandstalige boek met praktische lifestyle principes voor de beste nachtrust ooit.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

Business Athlete

Suze van Leuwen: ‘Oprechte aandacht is de sleutel in HR’

Lees meer
Business Athlete

Elodie Damiano over gezondheid en welzijn bij Mars: ‘Wellbeing moet in de cultuur geïntegreerd zijn, niet als extra werk voelen’

Lees meer
Business Athlete

Topsportcoach Paul van den Bosch over gezond leven: ‘Beweeg, beweeg en beweeg’

Lees meer