Auteur: Floris Wouterson
Sleep Performance

Wat is nou de beste slaappositie?

Vraag je je ook soms af wat de beste slaappositie is? Is buik-slapen beter, of toch rug-slapen? Of hebben zijslapers gelijk? En zo ja, waarom? Lees hier waarom zij-slapen de beste slaappositie is en welke zij je het beste kiest. Want ja, ook dat maakt een verschil!

Zijslapers hebben gelijk!

Zij-slapen is met voorsprong de beste slaappositie. Jammer voor de rugslapers die op een knappe tweede plaats eindigen en de buikslapers die écht moeten gaan overwegen om hun slaaphouding te veranderen. Er zijn echt pakken argumenten die het zij-slapen verdedigen. Maar wist je dat het ook een verschil maakt op welke zij je slaapt?

Slaap op je linkerzij

Zijslapers die op hun linkerzij slapen hebben de beste slaappositie die er is. Dat blijkt uit recent onderzoek dat is uitgevoerd in Amerika. De onderzoeker, John Douillard, heeft aangetoond dat wie op zijn linkerzij slaapt een sterk verminderde kans op Alzheimer, Parkinson en andere neuro-aandoeningen heeft. Als dat geen reden is om meteen op je linkerzij te slapen!

Waarom is zij-slapen zo belangrijk?

Je slaappositie is zonder twijfel bepalend voor je gezondheid. Tijd dus dat we er wat meer aandacht gaan aan besteden en er even over nadenken. Waarom is zij-slapen dan zo belangrijk? Dat leg ik je nu uit. Je hersenen hebben een ander soort van reinigingsproces dan je lichaam, dat zijn twee gescheiden systemen. Er is wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat als je op de linkerzij slaapt, de afvoer van afvalstoffen in je hersenen het beste werkt. Bovendien is het zo dat je lymfesysteem, ook veel beter werkt als je op je linkerzij gaat slapen. Kortom, de afvoer van afvalstoffen in je lichaam én in je hersenen verloopt veel optimaler als je op je linkerzij slaapt.

Een slaappositie is aan te leren

Velen denken dat een slaappositie iets is wat je van nature hebt en waar je maar weinig aan kan doen. Sterker nog, de meeste mensen staan er gewoon niet bij stil. Toch is het iets belangrijks. Zo belangrijk dat het meer dan de moeite waard is om er iets aan te doen. Buikslapen is écht uit den boze. Maar als je leest wat de voordelen van zij-slapen – en dan zeker van op je linkerzij slapen – zijn, dan is het absoluut de moeite waard om te bekijken of je er niets kan aan doen.

Ben je al een zij-slaper? Kijk dan of je van zij kan wisselen en ga meer op je linkerzij slapen. En zelfs als je een rugslaper of buikslaper bent kan je zeker proberen om over te stappen naar zij-slapen; bij voorkeur op je linkerzij. Geef toe, een verlaagde kans op Alzheimer en Parkinson en sterk verbeterde werking van je lymfesysteem zijn toch een bonus die je niet naast je neer kan leggen? Ongelofelijk toch, hoe al die kleine zaken er uiteindelijk echt toe doen!? Neem je energie en gezondheid in handen. Verbeter je slaap! Je kan er vannacht al mee beginnen!

SuperSlapen is het eerste Nederlandse boek over slapen dat aantoont dat slaap belangrijker is dan eten en bewegen samen! In SuperSlapen krijg je van Floris Wouterson een methode aangereikt zonder radicale veranderingen, maar kleine stapjes die grote effecten hebben.

Hier is een gratis voorproefje:
✓ Luisterboek (de 8 beste tips)
✓ Ebook (samenvatting)
✓ Key Points (voor je beste nachtrust ooit)

Download Gratis Sneak Preview SuperSlapen, het nieuwe boek van Floris Wouterson

Over de auteur

Floris Wouterson

Auteur van de bestseller Superslapen, het eerste Nederlandstalige boek met praktische lifestyle principes voor de beste nachtrust ooit.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

Business Athlete

Het belang van slaap in topsport: ‘Maximaal trainen kan alleen als voeding en herstel in orde zijn’

Lees meer
Business Athlete

Zo pas je je slaapritme aan: ‘Timing van licht en voeding zijn cruciaal’

Lees meer
Business Athlete

Katja Schipperheijn over learning mindset: ‘Social media geweldig om lerende mindset te voeden’

Lees meer