Auteur: Floris Wouterson
slaaptips Sleep Performance

Wat je nooit, maar dan ook nooit moet doen als je goed wilt slapen tijdens Corona

Wetenschappers en artsen bevestigen dat een goede nachtrust de afweercellen (T cellen) helpt om je lichaam te beschermen tegen infecties en ziekte. Onvoldoende slaap wordt in verband gebracht met allerlei gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, diabetes en osteoporose om er maar een paar te noemen. Als je nog op zoek was naar een goede reden om meer aandacht te besteden aan je slaap, dan is het versterken van je immuunsysteem wellicht het beste argument. 

Slaap ondersteunt het immuunsysteem

In een recent Duits onderzoek [01.]  is aangetoond dat een goede nacht slaap het immuunsysteem versterkt en vooral de aanmaak van afweercellen (T-cellen). In tijden van Corona is dit dus belangrijker dan ooit. 

De zogenaamde T-cellen zijn een bepaald type afweercellen die je lichaam beschermen tegen intracellulaire pathogenen, zoals bijvoorbeeld virussen die verkoudheid, HIV, herpes of kanker veroorzaken. 

Deze studie maakt duidelijk hoe belangrijk slaap is om het lichaam te ondersteunen bij een goed werkend immuunsysteem. 

Het belang van afweercellen

T cellen (T-lymfocyten) spelen een cruciale rol in ons afweersysteem. Als het lichaam een schadelijke cel ontdekt, dan wordt een soort plakkerige proteïne (trans-receptor) geactiveerd die zich vastmaakt aan het virus om de geïnfecteerde cellen te doden. 

In het bewuste onderzoek werden de T cellen van gezonde vrijwilligers met elkaar vergeleken. Een groep kreeg voldoende nachtrust, de andere groep bleef de hele nacht wakker. Bij de groep die voldoende mocht slapen, werd vastgesteld dat er meer van deze plakkerige proteïne (trans-receptor) geactiveerd werden dan bij de groep die niet mocht slapen. 

Het onderzoek maakt duidelijk dat slaap de werking van de afweercellen verbetert. Bij mensen die te weinig slapen, zorgen ook stresshormonen er vaak voor dat de afweercellen minder goed werken. 

Heb je teveel stresshormonen (cortisol en adrenaline) in je bloed tijdens de nacht, dan vermindert dit in sterke mate de efficiency van je afweercellen (T cellen) om schadelijke indringers (pathogenen) te doden 

Een gelijkaardig onderzoek [02.] werd uitgevoerd bij mensen door het inspuiten van een Rhinovirus. De ene groep mocht voldoende slapen en bij de andere groep werd een kunstmatig slaaptekort gecreëerd. De groep die te weinig sliep had maar liefst een 5x grotere kans om verkouden te worden. 

Maar ook de aanmaak van NK cellen (natural killer) wordt gereguleerd door je slaap. Ze zijn de elitetroepen van je immuunsysteem. Het is de James Bond of 007 van je lichaam, die de gevaarlijke en vreemde elementen in je lichaam identificeert en elimineert. En deze cellen zijn essentieel voor bijvoorbeeld het voorkomen van kanker. In een baanbrekend onderzoek [03.] werd aangetoond, dat een enkele nacht van 4 uur slaap, waarin je bijvoorbeeld om drie uur ‘s nachts gaat slapen en ‘s morgens om zeven uur weer opstaat, je 70 procent minder NK cellen in je immuunsysteem hebt, dan na een volle nacht van acht uur slaap. 

Lees deze laatste in nog een keertje: een enkele nacht van 4 uur slaap zorgt ervoor dat je 70 procent minder NK cellen in je immuunsysteem hebt, dan na een volle nacht van acht uur slaap. 

Halleluja!

Het belang van slaap

Volwassen zouden elke nacht bij voorkeur tussen de zeven en negen uur moeten slapen om van de gezondheidsvoordelen van een goede nacht slaap te genieten. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat we in het westen steeds minder slapen. Op de website van het World Economic Forum [04.] kan je zien wat het gemiddelde aantal uren slaap is per land. 

Maar je baseren op gemiddelden is altijd gevaarlijk, want onderliggend kunnen de uitslagen groot zijn. En ook per bevolkingsgroep zijn de verschillen vaak groot. Mensen die bijvoorbeeld moeten leven van een bestaansminimum slapen vaak wezenlijk slechter dan mensen uit de hogere inkomensgroepen. 

Toch onderschatten veel mensen het belang van een goede nacht slaap. Want regelmatig minder dan zeven uur slaap per nacht, heeft negatieve gezondheidseffecten. Het creëert een permanente vecht-en-vlucht modus. Een verhoogde aanmaak van onze stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. 

Dit is compleet wat anders dan die diepe herstellende nachtrust. Slaap is een natuurlijk proces en het is belangrijk hier voldoende ruimte aan te geven. ‘s Morgens hoor je fris en uitgerust wakker te worden. niet groggy of als een zombie. 

Het is dan ook van belang hierbij realistisch te zijn. Slaap verandert ook naarmate je ouder wordt en kan het zijn dat jij je ‘s morgens minder fit en uitgerust voelt, dan toen je jong was. Dit komt omdat de slaapkwaliteit met het ouder worden vermindert. Het is niet zo dat oudere mensen minder slaap nodig hebben, de slaapbehoefte blijft hetzelfde, maar helaas zoals reeds gezegd, vermindert de slaapkwaliteit.

Als je minder dan zes uur per nacht slaapt, dan is de kans op overlijden 4 keer hoger. En minder dan 7 uur slaap gedurende 3 nachten achtereen staat gelijk als het missen van een volledige nacht slaap. Op korte en lange termijn heeft dit consequenties voor je gezondheid.

Als je over een langere tijd niet voldoende of goed slaapt:

  • verandert de samenstelling van je darmflora (microbioom) waardoor je biologische masterklok (circadiaan ritme) ontregeld wordt en je slechter gaat slapen
  • beïnvloed je humeur, wat bijvoorbeeld kan leiden tot depressiviteit
  • beïnvloedt de werking van je geheugen
  • beïnvloed je bloedsuikerspiegel
  • de kans op een hartaanval neemt met 48 procent toe
  • de kans op een beroerte verhoogt met de factor 4
  • beïnvloedt de werking van je hongerhormonen, waardoor afvallen een uitdaging wordt

Om maar een paar lange termijn gevolgen te noemen. Op de korte termijn zorgt slecht slapen voor auto ongelukken, vergeetachtigheid, beoordelingsfouten, mood swings, concentratieproblemen, verzwakt immuunsysteem, fouten op de werkvloer, prikkelbaarheid, absenteïsme, presenteïsme of bijvoorbeeld een down gevoel.

Slechte slaap maakt je vatbaar voor virussen, schimmels en bacteriën. Dit komt vooral door een aangetast immuunsysteem veroorzaakt door stress en verkeerde voedselkeuzes. De darmflora verzwakt en is minder goed in staat om te vechten tegen indringers van buitenaf. Dit zorgt bijvoorbeeld voor laaggradige ontstekingen en de ontwikkeling van een biofilm in de darmen. 

De ontwikkeling van een biofilm

Een biofilm is een onzichtbare slijmlaag waar bacteriën, virussen, schimmels en soms ook parasieten zich verstoppen. Ze veroorzaakt ontstekingen aan de darmwand en zorgt ervoor dat de darmslijmhuid uitdroogt met vervelende klachten tot gevolg. Met de klassieke onderzoeksmethoden worden deze pathogenen helaas niet waargenomen. Maar bij vrouwen met een chronische blaasontsteking of bijvoorbeeld kinderen met een chronische oorontsteking, is de biofilm vaak de oorzaak. Antibiotica werkt niet meer en het immuunsysteem is ook niet meer in staat om dit op te lossen.  

Het is een echte uitdaging om biofilms in bijvoorbeeld de sinussen, blaas of oren te bestrijden, maar gelukkig is het goed te verwijderen uit de darmen. De SlaapDetox is een speciaal hiervoor ontwikkeld programma, 

Waarom mensen niet genoeg slapen

Er zijn genoeg bewijzen dat te weinig slaap een grote invloed heeft op onze gezondheid. Maar desondanks geven veel mensen nog steeds te weinig prioriteit aan hun slaap. Dit is ook wat wetenschappers en artsen bevestigen. Maar ook de Hersenstichting heeft hier veel onderzoek naar laten verrichten. 

Meer mensen zouden er verstandig aan doen om stil te staan bij hoeveel slaap ze krijgen en wat de kwaliteit is van hun slaap. Want veel klachten en kwaaltjes zijn door onszelf gecreëerd. Het enige wat we hoeven te doen is de beslissing te nemen om van een goede nacht slaap een prioriteit te maken. Dus wat je nooit moet doen, is slaap te zien als iets vanzelfsprekends. Het heeft aandacht en zorg nodig. Het is zelfs belangrijker dan eten en bewegen samen. Want als je niet goed hebt geslapen, kan je nog zo gezond eten en voldoende bewegen, je voelt je belabberd. 

In het boek Superslapen kan je tal van waardevolle tips, strategieën en methodes vinden om je nachtrust te verbeteren. Met eenvoudige aanpassingen. Ook adviezen die je niet direct terugvindt op het internet. Denk aan mindset, maar ook aan de invloed van voeding en je darmen op een goede nachtrust. 

Momenteel kan je elke dag om 08:00 uur deelnemen aan de Superslapen Instragram Live sessie (de laatste is op 19 april 2020). Hier deelt Floris al zijn kennis over slaap 

Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn: welke supplementen kan je het beste nemen om je immuunsysteem en je slaap te versterken, wat zijn de onbekende oorzaken van slecht slapen. Wat heet Omgea 3 te maken met een goede nachtrust.  Maar ook hoe kan je goed slapen in stressvolle tijden? Je hebt bovendien de mogelijkheid om vragen te stellen over jouw slaap. 

Ben je er morgen om 08:00 uur bij? Dit is de link om deel te nemen: https://www.instagram.com/floriswouterson/ 

Voor de deelnemer is er ook nog een speciale bonus: ‘Hoe je verrassend snel inslaapt voor meer focus overdag’ en van elke sessie krijg je een beknopte samenvatting in je mailbox. 

Superslapen is het eerste Nederlandse boek over slapen dat aantoont dat slaap belangrijker is dan eten en bewegen samen! In SuperSlapen krijg je van Floris Wouterson een methode aangereikt zonder radicale veranderingen, maar kleine stapjes die grote effecten hebben.

Hier is een gratis voorproefje:
✓ Luisterboek (de 8 beste tips)
✓ Ebook (samenvatting)
✓ Key Points (voor je beste nachtrust ooit)

Download Gratis Sneak Preview SuperSlapen, het nieuwe boek van Floris Wouterson

Voetnoten:

[01.] Gαs-coupled receptor signaling and sleep regulate integrin activation of human antigen-specific T cells https://rupress.org/jem/article/216/3/517/120367/G-s-coupled-receptor-signaling-and-sleep-regulate

[02.] Behaviorally Assessed Sleep and Susceptibility to the Common Cold https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4531403/

[03.] Partial sleep deprivation reduces natural killer cell activity in humans https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7871104

[04.] Which countries get the most sleep – and how much do we really need? https://www.weforum.org/agenda/2019/04/which-countries-get-the-most-sleep-and-how-much-do-we-really-need/

Over de auteur

Floris Wouterson

Auteur van de bestseller Superslapen, het eerste Nederlandstalige boek met praktische lifestyle principes voor de beste nachtrust ooit.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

Business Athlete

Hoe stilte zorgt dat je meer gaat zien: ‘Opeens waardeerde ik de kleine dingen weer’

Lees meer
Business Athlete

Het belang van bioritme en voldoende licht voor betere prestaties op de werkvloer: ‘Werkgevers moeten flexibel zijn’

Lees meer
Uncategorized

Hoe maak je slaapproblemen bespreekbaar? Een taboe?

Lees meer