Auteur: Floris Wouterson
Sleep Performance

Eet, beweeg, slaap

Sommigen zweren bij eat, pray, love, anderen bij eat, travel, repeat, maar mijn motto is eigenlijk eet, beweeg, slaap. Niet dat die andere zaken me niets zeggen, wel integendeel. Maar als je leeft volgens mijn motto, ga je gewoon nog veel meer van de rest genieten! Zaak is wel om alles goed te timen. Daarom verklap ik in deze blog post het beste moment om te sporten als je goed wil slapen.

Bewegen is het beste medicijn om goed te slapen

Als je overdag te weinig beweegt, slaap je minder goed. Dat is gewoon een feit. Waarom? Omdat bewegen slaaphormoon vrijmaakt, iets wat enorm belangrijk is. Maar wat minstens even belangrijk is, is wanneer je beweegt. Wat is het beste moment om te sporten zodat ook je zo goed mogelijk slaapt?

Wanneer kan je het beste sporten?

Er zijn verschillende momenten geschikt om te sporten, maar het allerbeste moment is ’s morgens. En ’s morgens betekent niet ergens rond een uur of elf. 🙂 In een ideale wereld ga je sporten vanaf een uur of zeven. Waarom zo vroeg sporten? Omdat studies uitwijzen dat wie ’s morgens sport zich de hele dag vrolijker en blijer voelt. Het effect van sporten duurt tot twaalf uur lang! Bovendien slaap je er ook beter van!

Mag ik ook ’s middags sporten?

Die vraag stelde iemand onlangs. Uiteraard mag dat! Rond een uur of één gaan sporten werkt prima, alleen zijn de effecten minder sterk dan bij diegenen die vroeg in de ochtend hun sport-moment inbouwen. ’s Avonds sporten is daarentegen niet erg verstandig.

Sport liever niet ’s avonds

Is sporten dan niet altijd gezond? Ongeacht wanneer je het doet? Wel, bewegen is een goede zaak, maar ik zie het natuurlijk allemaal in het kader van beter slapen. En laat op de avond sporten, daar ga je niet beter door slapen, integendeel. Door laat te sporten krijg je nog te veel adrenaline in je lijf. Je lichaamstemperatuur wordt te hoog en je pusht teveel. Dat is ook het geval als je op een ander moment van de dag sport, alleen doe je er dan je voordeel bij. Zo laat op de dag, maak je het jezelf moeilijk om daarna goed in te slapen.

Wat is het beste moment om ’s avonds toch te sporten?

Er is de ideale wereld en er is de realiteit. En de realiteit is dat niet iedereen de gelegenheid heeft om overdag te sporten. Voor wie toch liever ’s avonds sport, heb ik het advies om niet meer te sporten vijf uur voor je gaat slapen. Zo geef je je lichaam de tijd om weer af te koelen terwijl je hormonen voldoende mogelijkheid hebben om zich op de slaap voor te bereiden.

Dus mijn tip van vandaag is: ga ´s morgens sporten! Het liefst rond zeven uur of misschien nog ietsje vroeger. Lukt dat niet? Sport dan ´s avonds niet te laat om te zorgen dat je lichaam klaar is voor een goede nachtrust. Hoe dan ook, beweeg! Want bewegen is super belangrijk om goed te slapen!

SuperSlapen is het eerste Nederlandse boek over slapen dat aantoont dat slaap belangrijker is dan eten en bewegen samen! In SuperSlapen krijg je van Floris Wouterson een methode aangereikt zonder radicale veranderingen, maar kleine stapjes die grote effecten hebben.

Hier is een gratis voorproefje:
✓ Luisterboek (de 8 beste tips)
✓ Ebook (samenvatting)
✓ Key Points (voor je beste nachtrust ooit)

Download Gratis Sneak Preview SuperSlapen, het nieuwe boek van Floris Wouterson

Over de auteur

Floris Wouterson

Auteur van de bestseller Superslapen, het eerste Nederlandstalige boek met praktische lifestyle principes voor de beste nachtrust ooit.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

Business Athlete

Katja Schipperheijn over learning mindset: ‘Social media geweldig om lerende mindset te voeden’

Lees meer
Business Athlete

Hoe stilte zorgt dat je meer gaat zien: ‘Opeens waardeerde ik de kleine dingen weer’

Lees meer
Business Athlete

Het belang van bioritme en voldoende licht voor betere prestaties op de werkvloer: ‘Werkgevers moeten flexibel zijn’

Lees meer