Auteur: Floris Wouterson
Sleep Performance

Waarom ik van Spanje hou en wat het doet met je sportprestaties

Ik geef het toe, ik ben dol op Spanje. En misschien niet meteen om de reden die je vermoedt. Want als je Spanje zegt denkt iedereen meteen aan zee, zon, sangria en paella, maar ik ben dol op Spanje omwille van iets anders waar Spanjaarden in gespecialiseerd zijn. Iets waarvan je ook beter gaat presteren en wat ze in Spanje tot een kunst verheven hebben: een middagdutje.

De weldaad van een powernap, ofte hoe je beter presteert na een siësta

Spanjaarden weten het al langer, slapen tussen de middag doet goed. Hier in Noord-Europa zijn we daar helemaal niet zo mee bezig, maar in Spanje zijn ze zich erg goed bewust van de weldaad van slapen tussen de middag. Het is echt fantastisch wat 10 of 15 minuten slapen met je doet. Zo’n powernap geeft je ook effectief meer power, meer energie.

Wat doet nappen met je brein?

Kort gesteld kan je zeggen dat nappen in een sneltreinvaart de dingen wegschrijft die je voor korte termijn hebt opgeslagen op wat ik gemakshalve even je RAM-geheugen ga noemen. Alles wat in je RAM-geheugen terecht komt, moet naar je harde schijf. Zo’n powernap helpt om alles naar je harde schijf weg te schrijven, waardoor je nadien weer fris en monter bent.

Beetje moe? Doe een dutje!

Ik kan het iedereen aanbevelen om hier echt een gewoonte van te maken. Voel je je een beetje moe? Ga dan wat slapen. Even nappen is voldoende om weer voor drie uur lang vol energie te zitten. Dat is overigens ook wetenschappelijk bewezen met de hulp van het Giants basketbalteam. Zij namen deel aan een Amerikaans onderzoek waarbij hen gevraagd werd om juist meer te gaan slapen om de invloed op hun sportprestaties te kunnen meten. Die mannen hebben gedurende 5 tot 7 weken erg veel meer geslapen dan hun normale slaap-waak ritme. Door tenminste 10 uur te gaan slapen én tussendoor ook zo veel als mogelijk te gaan nappen konden ze waanzinnige resultaten voorleggen. De Giants werden 10% trefzekerder in hun worpen en het maken van goals! Score!

Beter presteren door meer te slapen

De realiteit is dat we een jachtige levensstijl hebben. We blijven doorgaan en gunnen onszelf niet de tijd of de ruimte om tussendoor een dutje te doen. De realiteit is ook dat je door te blijven doorgaan juist slechter gaat presteren en minder efficiënt wordt. Meer slapen verbetert je prestatieniveau. Gewoon even 10 minuutjes gaan liggen en je RAM-geheugen leegmaken maakt dat je nadien weer fit en vitaal verder kan. Je voelt je beter én je presteert beter.

Bij deze nodig ik jullie uit om gewoon met z’n allen meer te gaan slapen. Vergeet dat jachtige gedoe voor eventjes en doe mee aan de siësta, ook als je niet in Spanje woont. Slaap meer ’s nachts én doe een micro-dutje overdag. Je zal merken dat je er productiever van wordt. Je slaapt met andere woorden voor het goede doel: een betere gezondheid en een verhoogde productiviteit. Tot de volgende slaaptip! (Deel je deze alvast?)

SuperSlapen is het eerste Nederlandse boek over slapen dat aantoont dat slaap belangrijker is dan eten en bewegen samen! In SuperSlapen krijg je van Floris Wouterson een methode aangereikt zonder radicale veranderingen, maar kleine stapjes die grote effecten hebben.

Hier is een gratis voorproefje:
✓ Luisterboek (de 8 beste tips)
✓ Ebook (samenvatting)
✓ Key Points (voor je beste nachtrust ooit)

Download Gratis Sneak Preview SuperSlapen, het nieuwe boek van Floris Wouterson

Over de auteur

Floris Wouterson

Auteur van de bestseller Superslapen, het eerste Nederlandstalige boek met praktische lifestyle principes voor de beste nachtrust ooit.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

Business Athlete

Hoe mindfulness jou kan helpen in tijden van verandering: Het vermindert stress en verbetert werkprestaties’

Lees meer
Business Athlete

Het belang van slaap in topsport: ‘Maximaal trainen kan alleen als voeding en herstel in orde zijn’

Lees meer
Business Athlete

Zo pas je je slaapritme aan: ‘Timing van licht en voeding zijn cruciaal’

Lees meer