Auteur: Floris Wouterson
Sleep Performance

Wil je beter slapen? Denk dan eens na!

De uitspraak je bent wat je eet is je ongetwijfeld bekend. Maar wist je dat je ook slaapt zoals je eet? De effecten van voeding op slapen zijn niet te miskennen. In deze blog post heb ik het over suiker en hoe dat echt dodelijk is voor je slaap.

Suiker: de slaapkiller!

Suiker eten of drinken is ongelofelijk slecht voor je slaap. Dat komt omdat suiker je cortisolspiegel negatief beïnvloedt. Ik ben niet van plan de zaken ingewikkeld te maken. Het is gewoon belangrijk dat je weet dat cortisol ook wel het vlucht- of vechthormoon genoemd wordt. Deze benaming zegt genoeg; niet bepaald iets waar je rustig van wordt. Op zich geen probleem natuurlijk, behalve als je wil slapen. Door suiker inname gebeuren er allerlei processen in je lichaam die er voor zorgen dat je cortisol niveau omhoog gaat. In de praktijk komt het erop neer dat suiker op die manier je diepslaap verstoort.

Maar ik eet niet veel suiker!

Dit is de meest gehoorde reactie die ik krijg als ik een boompje opzet over de negatieve effecten van suiker op slapen. Want mensen denken enkel aan suiker als ze denken aan snoep, frisdrank of de klontjes in hun koffie of thee. Ik daag je uit: neem de proef op de som en haal een aantal willekeurige producten uit het rek in de supermarkt en bekijk de ingrediëntenlijst. In bijna alles zit suiker. Het is beangstigend als je erop gaat letten! Suiker zit in mayonaise, gerookte zalm, mosterd, gepekelde augurkjes, noem maar op… Je eet dus constant suiker, zonder dat je je daar bewust van bent. En suiker is verslavend! Het wordt niet voor niets de nieuwe nicotine genoemd.

Minder suiker = beter slapen

Wist je dat je volgens de wereld gezondheidsorganisatie niet meer dan 10 gram toegevoegde suiker per dag mag gebruiken? Dat is echt heel weinig! Dat is niet meer dan twee theelepeltjes suiker. En dan hebben ze het niet alleen over wat je in je thee of in je koffie doet, maar over alle suiker die je inneemt; ook die suiker waarvan je je eigenlijk niet bewust bent!

Vandaar mijn tip voor vandaag: Wil je graag beter slapen? En wil je je sowieso beter voelen en energieker zijn? Doe dan een inspanning om de inname van suiker te verminderen. Uiteraard gaat het hier niet over suiker die in fruit of in groente zit. Deze gezonde suikers heeft je lichaam nodig! Het is de bedoeling dat je minder suiker toevoegt aan je thee of koffie. En dat je je bewust wordt van de hoeveelheid suiker die aanwezig is in voedingsmiddelen die je kant en klaar koopt. Geloof me, minder suiker eten is echt een game changer! Soms is het leven simpel: minder suiker betekent beter slapen! En dat je lijn er misschien ook wel bij vaart, is misschien de bonus die je mee over de streep helpt te trekken. Slaap zacht vannacht!

SuperSlapen is het eerste Nederlandse boek over slapen dat aantoont dat slaap belangrijker is dan eten en bewegen samen! In SuperSlapen krijg je van Floris Wouterson een methode aangereikt zonder radicale veranderingen, maar kleine stapjes die grote effecten hebben.

Hier is een gratis voorproefje:
✓ Luisterboek (de 8 beste tips)
✓ Ebook (samenvatting)
✓ Key Points (voor je beste nachtrust ooit)

Download Gratis Sneak Preview SuperSlapen, het nieuwe boek van Floris Wouterson

Over de auteur

Floris Wouterson

Auteur van de bestseller Superslapen, het eerste Nederlandstalige boek met praktische lifestyle principes voor de beste nachtrust ooit.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

Business Athlete

Het belang van slaap in topsport: ‘Maximaal trainen kan alleen als voeding en herstel in orde zijn’

Lees meer
Business Athlete

Zo pas je je slaapritme aan: ‘Timing van licht en voeding zijn cruciaal’

Lees meer
Business Athlete

Katja Schipperheijn over learning mindset: ‘Social media geweldig om lerende mindset te voeden’

Lees meer